ALZHEIMER HASTALIĞINI ÖNLEMEDE EGZERSİZ STRATEJİSİ

Paylaş

Dünyada 50 milyondan fazla kişiyi, ülkemizde ise 600 binden fazla kişiyi etkileyen Alzheimer gelecek 30 yıl içinde çağımızın en ölümcül ve yaygın hastalığı olarak kabul edilen kalp hastalığından daha yaygın görüleceği düşünülmektedir. Literatür incelendiğinde, Alzheimer hastalığına, beyindeki sinir hücreleri arasında biriken “amiloid beta plakların” ve beyin hücreleri içinde biriken “tau proteinlerin” neden olduğu düşünülmektedir. Belirtilen bu mekanizmaların sağlıklı beyin hücrelerini öldürme aynı zamanda beyne yayılma potansiyelleri de bulunmaktadır. Son zamanlarda, bu mekanizmalara ek olarak Alzheimer’e neden olabilecek başka faktörlerinde varlığı üzerinde sıklıkla durulmaktadır.

Alzheimer hastalığına neden olan “beta amiloid proteinler” ilk kez Alman psikiyatr ve nöropatalog olan “Alois Alzheimer” tarafından gözlem yoluyla keşfedilmiştir. Alios’a göre “beta amiloid proteinlerin” birikimi hastalığın başlıca nedenidir. Uzun yıllar boyunca, “beta amiloid proteinler” ile Alzheimer arasındaki bağıntı tam olarak açıklanamamıştır. Ancak, 1980-1990 yılları arasında yapılan akademik araştırmalar “beta amiloid proteinler” ile Alzheimer hastalığının genetik bir bağlantısının olduğu keşfedildi. Bu keşiflerden sonra, “Alios Alzheimer”a ithafen kendisinin soyadı olan “Alzheimer” kelimesi hastalığın adı olmuştur. Alzheimer hastalığın genel görülme dönemi 60-65 yaş üzeri gruplardır. Ancak, Alzheimer vakalarının %1’ i sadece 60 yaş altı dönemde görülebiliyor. Alzheimer görülmesini etkileyen ana faktörlerin her ne kadar yukarıda belirtilen durumlar olarak açıklansa da literatürde özellikle diyabet (Tip 2) hastalığı ile veya yüksek insülin seviyesi ile doğrudan ilişkili olduğu vurgulanmaktadır. Dahası, Brown Üniversitesi araştırmacılarından patalog “Suzanne de la Monte” diyabet ve Alzheimer arasındaki bağıntılar üzerine yaptığı araştırmalar sonucunda 2005 yılında Alzheimer hastalığı için “Tip 3 diyabet” ismini vermiştir. Bu iddiayı destekler nitelikte yakın zamanda yapılan iki araştırmada, yüksek kan şekeri kaynaklı gelişen hücrelerin glikoz metabolize problemleri ile yoğun zihinsel bulanıklık arasında yüksek düzeyde ilişki olduğu saptandı. Ayrıca, tip 2 diyabet hastalarının hasta olmayanlara göre Alzheimer tanısı alma oranı 2 kat daha yüksek olduğu rapor edilmiştir.

Beyin sağlığı, toplam sağlığın sürdürülmesi için son derece kritiktir. Aynı zamanda, beyin doğrudan kalp ve kan damarlarının sağlığından etkilenmektedir. Ortalama bir insan beyni toplam vücut ağırlığının %2’ sine karşılık gelmektedir. Ancak, toplam vücut ağırlığına kıyasla kullandığı enerji miktarı toplam enerjinin %20’ si kadardır. Beyin hücrelerinin yüksek enerji kullanma potansiyelleri tüketilen besinlerin türü ile beyin sağlığı ve fonksiyonu arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Bundan dolayı, Alzheimer hastalığının gelişmesinde önemli faktörlerden biri olarak beslenme alışkanlıkları veya besin tercihleri gösterilmektedir. Beslenme ilişkili Alzheimer gelişme potansiyeli uzun yıllar fark edilmese de son yıllarda yapılan çalışmalar Alzheimer hastalığı riskini multi-faktoriyel bir başlık olduğu yönünde hem fikirdir. Bilimsel literatür Alzheimer risk faktörleri açısından oldukça geniş bir kabule sahiptir.

Alzheimer Risk Faktörleri

  • 65 yaş üzeri olmak
  • Aile öyküsünde Alzheimer olmak
  • ApoE genini taşıyor olmak (genetik miras)
  • Hafif bilişsel bozukluk
  • Sağlıksız yaşam tarzı
    • Hareketsiz yaşantı        
    • Kötü beslenme
    • Sigara ve Alkol kullanımı
    • Yetersiz ve dengesiz uyku
  • Aşırı stres     
  • Sosyal hayattan uzaklaşma

Bu bağlamda, bugüne kadar Alzheimer hastalığı üzerine yapılan araştırmalar hastalığı tek başlık altında tanımlamaya çalışmasına rağmen, son zamanlarda yapılan araştırmalar Alzheimer hastalığının çoklu faktörlü varlığını ortaya koymaktadır. Bu konuyu kapsamlı olarak tanımlayan nörolog Prof. Dale Bredesen’ e göre Alzheimer hastalığı tek tip bir hastalık değildir. Bredesen’ e göre Alzheimer 3 tipte sınıflanmalıdır.

Tip 1 Alzheimer: İnflamasyon ilişkilidir. Genetik taşıyıcılık en önemli unsurdur.

Tip 2 Alzheimer: Çoğunlukla tip 2 diyabet, azalmış bazı vitamin ve hormon düzeyi gibi anormal metabolik bazı işaretlerle ilişkilidir.

Tip 3 Alzheimer: Doğrudan beyin atrofisi ile ilişkilidir.

Alzheimer hastalığı yaşa bağlı ilerleyen ve ilerledikçe beyin hücreleri sağlığını kötüleştirme potansiyeli olan bir hastalıktır. Alzheimer hastalığı, bireylerin günlük aktivitelerini gerçekleştirme yeteneklerini, hafıza, dil, problem çözme becerisi ve diğer tüm düşünce ve kognitif beceriler üzerinde etki etme potansiyeline sahiptir. Literatür açısından Alzheimer hastalığının tedavisi oldukça paradoksal ve tartışmalıdır. Ancak, Alzheimer hastalığına neden olan yukarıda belirttiğim mekanizmaları etkileme potansiyeli olan başlıklar arasında egzersiz uygulamaları geniş yer tutmaktadır. Egzersiz uygulamalarının Alzheimer hastalığı gelişim riskleri üzerine etkilerini araştıran bir çalışmada, düzenli egzersizin veya fiziksel aktivite düzeyinin beyni etkileyen “tau proteinlerin” azalmasına ve Alzheimer ilişkili beyin bölgelerine kan akışı sağlama potansiyeli olduğu keşfedilmiştir. Bu durumun en ilginç yanı ise, özellikle “tau proteinlerinin” azalma durumu neredeyse ilaç kullanımı bile sağlayamazken egzersizin Alzheimer öncülleri arasında kabul edilen bu proteinlerin azalmasına neden olmaları oldukça önemli bir gelişme olarak düşünülebilir. Alzheimer hastalığının tedavisi veya önlenmesi için tek bir tedavi, yöntem veya ilacın varlığı henüz mümkün değildir. Bundan dolayı, Alzheimer hastalığı ile mücadele planı birçok faktöre bağlıdır. Alzheimer hastalığının kanıta dayalı olarak uzun dönemde gelişme risk düzeyini minimize etme potansiyeli olan faktörler aşağıdaki gibidir.

Alzheimer Önleme Stratejileri;

  • Fiziksel aktif olmak (10-15 bin her gün + 50-60 basamak çıkmak)
  • Yeterli ve kaliteli uyku (en az 7-8 saat/ 23.00-07.00 saatleri arasında)
  • 12 saat açlık (akşam 19.00 dan sonra)
  • Stres azaltmak
  • Sıklıkla yoga ve meditasyon yapmak
  • Egzersiz yapmak (5 gün, 30-60 dk/gün)
  • Zihinsel aktiviteleri geliştirmek (okumak, satranç, bulmaca 30 dk/gün)
  • Çoğunlukla sebze ağırlıklı beslenmek
  • Civa içeriği yüksek balıklardan kaçınmak
  • Bol su tüketmek
  • Yeterli ve dengeli beslenme (Glüten, şeker ve karbonhidrattan uzak durmak)
  • Sosyalleşme (bilimsel, kültürel, turistik gruplara ve etkinliklere katılmak)

Sonuç olarak, Alzheimer hastalığı genetik temeli olan ancak epigenetik (genetik temel ve tercihler/davranışlar) etkileşimler sonucu ileri yaşlardan ortaya çıkan ve gelişebilen nöro-dejeneratif bir hastalıktır. Bu nedenle, Alzheimer hastalığının oluşmasını önlemek için kalıcı yaşam değişiklikleri yapmak oldukça önemlidir. Yukarıda belirtilen, Alzheimer önleme stratejilerini dikkate almak hastalığı önlemek veya geciktirmek için efektif olabilir.

Haftanın Mottosu:

“Yaşlanmak bir dağa tırmanmak gibidir. Çıktıkça yorgunluğunuz artar, nefesimiz daralır, ama görüş alanımız genişler. Ingmar BERGMAN”

Referanslar

Du W, DiLuca C, Growdon JH: Weight loss in Alzheimer’s disease. J Geriatr Psychiatry Neurol 1993;6:34–38.

Wolf-Klein GP, Silverstone FA: Weight loss in Alzheimer’s disease: an international re- view of the literature. Int Psychogeriatr 1994; 6:135–142.

White H, Pieper C, Schmader K, Fillenbaum G: A longitudinal analysis of weight change in Alzheimer’s disease. J Am Geriatr Soc 1997;45:531–532.

White H, Pieper C, Schmader K, Fillenbaum GJ: Weight change in Alzheimer’s disease. J Am Geriatr Soc 1998;46:540–541.

Gillette-Guyonnet S, Lauque S, Ousset PJ: Nutrition and Alzheimer’s disease. Psychol Neuropsychiatr Vieil 2005;3:35S–41S.

Buchman AS, Wilson RS, Bienias JL, Shah RC, Evans DA, Bennett DA: Change in body mass index and risk of incident Alzheimer disease. Neurology 2005;65:892–897.

Stewart R, Masaki K, Xue QL, Peila R, Petro- vitch H, White LR, Launer LJ: A 32-year pro- spective study of change in body weight and incident dementia: the Honolulu-Asia Aging Study. Arch Neurol 2005;62:55–60.

Vellas B, Lauque S, Gillette-Guyonnet S, Andrieu S, Cortes F, Nourhashemi F, Cantet C, Ousset PJ, Grandjean H; REAL.FR Group: Impact of nutritional status on the evolution of Alzheimer’s disease and on response to acetylcholinesterase inhibitor treatment.

Elmstahl S, Petersson M, Lilja B, Samuelsson SM, Rosen I, Bjuno L: Body composition in patients with Alzheimer’s disease and healthy controls. J Clin Exp Gerontol 1992; 14:17–31.

Renvall MJ, Spindler AA, Nichols JF, Ramsdell JW: Body composition of patients with Alzheimer’s disease. J Am Diet Assoc 1993; 93:47–52.

Gillette-Guyonnet, S., et al. (2000). Determination of appendicular muscle mass by dual energy X-ray absorptiometry method in women with sarcopenia and Alzheimer’s disease. The Journal of nutrition, health & aging4(3), 165-169.

333 Yorum “ALZHEIMER HASTALIĞINI ÖNLEMEDE EGZERSİZ STRATEJİSİ”

  1. I think this is one of the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things, The website style is great, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

  2. Wow that was odd. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say superb blog!

  3. Whats up very nice blog!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your website and take the feeds also? I am glad to seek out so many useful information here in the post, we need develop more strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

  4. We stumbled over here from a different website and thought I might check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking over your web page yet again.

  5. I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.

  6. ursodeoxycholic amlodipine benazepril 5 20 side effects After Lederhaas Okun left the company in February in adownsizing, Tiffany took inventory and found she checked out 165pieces that had not been returned, according to the complaintfiled at the time of her arrest cialis generic

  7. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Fantastic work!

  8. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

  9. Hi there! This article couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I will forward this information to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

  10. You can definitely see your expertise in the article you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time go after your heart.

  11. Hi there, I found your web site by means of Google at the same time as searching for a similar topic, your site got here up, it appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  12. Please let me know if you’re looking for a author for your weblog. You have some really great posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please send me an e-mail if interested. Many thanks!

  13. Thank you a bunch for sharing this with all folks you really recognise what you are talking approximately! Bookmarked. Please also visit my site =). We could have a link exchange agreement among us

  14. Appreciating the time and energy you put into your site and in depth information you provide. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed material. Excellent read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

  15. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too magnificent. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to read far more from you. This is actually a great site.

  16. Thank you for some other wonderful article. Where else may just anyone get that kind of information in such a perfect method of writing? I have a presentation next week, and I am at the look for such information.

  17. Thank you for another informative website. Where else may just I am getting that kind of info written in such a perfect approach? I have a venture that I am simply now running on, and I have been at the glance out for such information.

  18. I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet can be much more useful than ever before.

  19. Hi, Neat post. There is a problem with your site in internet explorer, may check this? IE still is the marketplace leader and a big part of other people will omit your wonderful writing due to this problem.

  20. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και άλλες παραλλαγές που μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλείς αλλά παραμένουν εξίσου αγαπητές στους διαδικτυακούς παίκτες και είναι οι εξής: Ελάχιστο Στοίχημα ρουλετα δωρεαν: Αυτό είναι το ελάχιστο ποσό που μπορείτε να στοιχηματίσετε σε ένα παιχνίδι ρουλετα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και άλλες παραλλαγές που μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλείς αλλά παραμένουν εξίσου αγαπητές στους διαδικτυακούς παίκτες και είναι οι εξής:
    http://xn--hq1bq8p28dm5f.xn--mk1bu44c/bbs/board.php?bo_table=free&wr_id=145353
    Κωδικός: 198Μ5103 Η ρουλετα ήταν πάντα ένα από τα πιο εμβληματικά παιχνίδια καζίνο που προσέλκυαν αρκετούς παίκτες να ποντάρουν στοιχήματα σε τραπέζια. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς δεν είναι εξοικειωμένοι με τους τυπικούς κανόνες και τους όρους της ρουλετα δωρεαν. Έτσι, σας παρουσιάζουμε τους βασικούς όρους και κανονισμούς της ρουλετα που πρέπει να γνωρίζετε πριν τοποθετήσετε οποιαδήποτε στοιχήματα. stationery Στο παρακάτω άρθρο θα αναλύσουμε τους κανόνες της ρουλέτας, ενός από τα πιο διάσημα live games του live καζίνο.

  21. Ищете надежного подрядчика для устройства стяжки пола в Москве? Обращайтесь к нам на сайт styazhka-pola24.ru! Мы предлагаем услуги по залитию стяжки пола любой сложности и площади, а также гарантируем быстрое и качественное выполнение работ.

  22. Хотите получить идеально ровные стены в своем доме или офисе? Обратитесь к профессионалам на сайте mehanizirovannaya-shtukaturka-moscow.ru! Мы предлагаем услуги по механизированной штукатурке стен любой сложности и площади, а также гарантируем качество работ и доступные цены.

  23. My spouse and I stumbled over here from a different page and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to going over your web page yet again.

  24. Amazing blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any suggestions? Cheers!

  25. Сайт mehanizirovannaya-shtukaturka-moscow.ru является надежным партнером для тех, кто ищет качественную машинную штукатурку. Доверьтесь профессиональному мастерству.

  26. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon every day. It will always be helpful to read content from other writers and practice a little something from their sites.

  27. I believe what you postedtypedbelieve what you postedtypedthink what you postedtypedsaidthink what you postedtypedWhat you postedtyped was very logicala bunch of sense. But, what about this?think about this, what if you were to write a killer headlinetitle?content?wrote a catchier title? I ain’t saying your content isn’t good.ain’t saying your content isn’t gooddon’t want to tell you how to run your blog, but what if you added a titlesomethingheadlinetitle that grabbed a person’s attention?maybe get people’s attention?want more? I mean %BLOG_TITLE% is a little vanilla. You ought to look at Yahoo’s home page and watch how they createwrite news headlines to get viewers to click. You might add a related video or a related pic or two to get readers interested about what you’ve written. Just my opinion, it might bring your postsblog a little livelier.

  28. Thank you for another informative web site. Where else may just I am getting that kind of info written in such a perfect means? I have a undertaking that I am simply now running on, and I have been at the glance out for such information.

  29. of course like your web-site however you need to test the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth however I will surely come back again.

  30. Marioenduh