SAĞLIĞIN KORUNMASI VE SÜRDÜRÜLMESİ: ALKALİ BESLENME VE ALIŞKANLIKLAR

Paylaş

Beslenme ve diyet kavramları son 10 yıllardır ilgi duyulan konuların başında gelmiştir. Modern toplumların hemen hepsinde bireyler bazı diyet ve beslenme rutinlerini takip etmektedir. Literatür kabaca incelendiğinde 100’ ün üzerinde diyet akımı olduğu göze çarpacaktır. Bu diyet uygulamaları büyük oranda zayıflamak için takip edilmekte veya denenmektedir. Kısaca, insanlar arasında diyet kavramı eşittir zayıflama olarak algılanmaktadır. Ancak, bilimsel literatür ne yazık ki takip edilen diyet uygulamaları arasında kısa, orta ve uzun dönem etkileri bakımından işe yarayan çok az diyet olduğunu vurgulamaktadır. Bu diyetlerin genel ortak özellikleri ise, düşük kalorili, yüksek yağ, kaliteli protein ve lif içeren yapıya sahip olmalarıdır. Ayrıca, başarılı diyet uygulamalarının bir diğer ortak özelliği de işlenmiş şekerden üretilen yiyeceklerin son derece kısıtlı olmasıdır.

Bugün sizlerle son 10 yıl içinde popüler olmuş bir dönem toplumların yoğun bir şekilde dikkatini çekmiş önemli bir konudan bahsedeceğim. Alkali diyet kavramı son dönemde ilgi uyandırmış ve binlerce kişi tarafından takip edilmiş bir beslenme şeklidir. Peki alkali beslenme veya diyet uygulamaları gerçekten işe yarar mı? Bu soruyu yanıtlamak oldukça güç ve bir o kadar da kaotiktir. Çünkü, alkali beslenme konusu literatürde güçlü bir şekilde tartışılmış ve henüz tam bir konsensüse (fikir birliğine) varılamamıştır. Genel olarak, kanıta dayalı değerlendirmeler henüz alkali beslenmenin doğrudan insan sağlığı üzerine etkilerini yüksek kanıt düzeyi ile ortaya koyamamıştır. Ancak, bu durum alkali beslenmeyi doğrudan ret veya kabul etmemize neden olmamalıdır. Çünkü, alkali beslenme tıpkı diğer diyet uygulamalarına benzer şekilde mucizeler yaratma potansiyeli olmayan bir beslenme ritüelidir. Bu noktada, diğer beslenme rejimleri için ortaya konulan kanıt düzeylerine benzer kanıtlar alkali beslenme için de geçerli olacaktır. Kısaca, şunu ifade ediyorum, bilimsel açıdan alkali beslenmenin bazı kişilerde zayıflama, enerji potansiyelinde yükselme, kan parametrelerinde iyileşme gibi faktörleri etkileyebileceği kolaylıkla tespit edilebilir. Ancak, bu durumun varlığı doğrudan alkali beslenmenin işe yaradığı veya yaramadığı yönünde bir çıkarım yapmak için yeterli olmayacaktır. Güncel bilimsel bilgilerin yorumlanmasında yaşanan en büyük sorun, bence birkaç akademik araştırma sonuçlarına bakarak milyonlarda/milyarlarca insana aynı şekilde etki edebileceği ön görüsü oluşturmaktır. Hepimizin birbirimizden farklı bir parmak izi bulunmaktadır. Tıpkı 8 milyara yakın farklı parmak izi olan bizlerin aslında benzer şekilde farklı metabolizmaları da vardır. Yani, her ne kadar görece olarak birbirimize benzediğimizi düşünsek de oldukça farklı özelliklere ve yapılara sahibiz. Bu nedenle, standart beslenme ve egzersiz rutinlerinden kaçınmak oldukça değerli bir bakış açısı olacaktır. Bu bağlamda, bireye ve düzeye özgü beslenme ve egzersiz rutinleri oluşturmak başarının anahtarı olarak düşünülebilir.

Alkali beslenme, vücuda alınan yiyecek ve içeceklerin pH (hidrojenin gücü) derecesi dikkate alınarak sürdürülen bir beslenme yöntemidir. Vücudumuzun hemen her bölgesinde bir pH düzeyi olduğunu bilimsel araştırmalardan biliyoruz. Peki gerçekten yediğimiz içtiğimiz gıdalar bizim pH düzeyimizi etkileyebilir mi? Bu konu bazı tartışmaları da beraberinde getirmektedir. Bir grup bilim insanı ne yerseniz yiyin sonuçta mideye gideceği için bu besin maddeleri pH düzeyi zaten asidik olacaktır yaklaşımını savunmaktadır. Bu görüşe karşı grup bilim insanları ise, alkali beslenmenin vücudun veya organların asidik yüklerini azaltma noktasında etkin bir strateji olduğunu iddia etmektedir. Bu karşıt görüşler incelendiğinde kendi bakış açılarına uygun kanıt bulmak son derece kolay olacaktır. Bence burada odaklanılması gereken temel konu, bizim bir popüler diyet uygulaması olarak bir beslenme şeklini benimseyip benimsemediğimiz değildir. Çünkü, yapılan tüm diyet uygulamaları bir şekilde sonlanacak ve sürdürülemeyecektir (yo yo diyeti, bununla ilgili başka bir makale kaleme alacağım). Yani, hangi diyeti uygularsanız uygulayın bırakacaksınız, verdiğiniz kiloları geri alacaksınız ve hatta daha fazla kilo almış olarak başa döneceksiniz (niyetim sizi üzmek değil farkındalık oluşturmak). Peki alkali beslenme şeklini nasıl değerlendirelim. Benim bakış açıma göre herkes kendi yaşamında alkali beslenme konusunda bir farkındalık geliştirebilir. Bakın bunu bir diyet uygulaması gibi değil farkındalık şekli olarak davranış haline getirerek takip etmekten bahsediyorum. Genel kabulüm alkali açıdan bir farkındalık yaratmanın işe yarama potansiyeli yönündedir.

Dünyada yaşam, pH seviyesine bağlıdır. Toprak (pH=7.0), okyanuslar (pH=8.2), canlılar (türler açısından pH farklılaşmaktadır) ve bizler (pH=7.4 genel ortalama) belirli pH seviyesi ile varlığımızı sürdürüyoruz. Bu durumun genel kabulü pH konusunun son derece önemli bir başlık olduğu fikrini oluşturmak için bize fikir verebilir. Ayrıca, yapılan çalışmalar saydığım yaşamın tüm formlarının pH’ ının bazı faktörlerden etkilendiği yönündedir. Başka bir ifadeyle, pH düzeyinde bir birimlik azalma toprakta besinlerin verimlilik düzeyinde bozulmalara, okyanus açısından balık ölümlerine ve metal artık birikimlerine ve canlılarda ise sağlığın bozulması ile ilişkilendirilmektedir. Bu bakış açısı ile pH düzeyi Dünya açısından önemli bir başlık olarak görülmeli ve insan sağlığını etkileme potansiyeli olabileceği unutulmamalıdır. İnsan organizması açısından pH düzeyleri incelendiğinde farklı organ ve alanlarda yapılan ölçüm sonuçlarına göre;

  1. Cilt: 4.0 – 6.5 pH (Mikroplardan koruma sağlamak için bariyer oluşturur)
  2. İdrar: 4.6 – 8.0 pH (Mikropların aşırı büyümesine engel olmak için)
  3. Mide: 1.35 – 3.5 pH (Proteinleri parçalamak için)
  4. Safra: 7.6 – 8.8 pH (Mide asidini nötralize etmek ve sindirimi kolaylaştırmak için)
  5. Hücre içi Sıvılar: 6.0 – 7.2 pH (Hücre içi metabolik faaliyetlerin dengesi için)
  6. Kan (Venöz – Arter): 7.35 – 7.40 pH (Regülasyon süreçleri için)

Bu noktaya kadar anlatmaya çalıştığım rasyonel bilgi, yaşamın tüm formları gibi insan organizmasının farklı alanları belirli amaçları gerçekleştirmek için farklı pH düzeylerine sahip olduğudur. Bu bakış açısı, organizmaya giren (besin)-çıkan (dışkı) dengesi bakımından bize konu ile ilgili fikir verecektir. Örneğin, yediklerimizin pH düzeyi bizi nasıl etkileyebilir sorusunu kendimize soruyorsak. Bu soruyu yanıtlamak için büyük bilimsel araştırmalar yapmamıza gerek yok!!! Öncelikle tükettiğiniz yiyeceklerle dışarıya attığınız ter, idrar ve dışkınızı incelemenizi tavsiye ederim. Mesela yüksek asidik içeriğe sahip yiyecek/içecekler sonrasında idrar rengi ve kokusu hızlıca değişecektir. Buna ek olarak bazı dönemlerde nefesiniz ve teriniz bir başka kokuyor olabilir. Sizce bunun nedeni yediğiniz asidik düzeyi fazla olan yiyecekler olabilir mi? Bir diğer önemli gözlem yönteminiz de dışkınıza odaklanmanız olacaktır. Şimdi bazılarınız hocam ne alaka diyebilir. Ancak, insan dışkısı toplam sağlık düzeyini ve iç ortamda olup bitenler hakkında bilgi verme potansiyeli bakımından son derece önemlidir. Bu durumun rasyonel nedeni olarak, sağlık kuruluşlarında en fazla yapılan test türleri arasında idrar ve gaita (kaka) testleri gelmektedir. Sizce bunları boşuna mı istiyorlar. Bu testlerin amacı ne olabilir? Bu sorunun yanıtı oldukça basit, idrar ve gaita metabolik iç ortam, homeostaz, sistemlerin çalışma düzeyleri, hastalık gelişme riski ve genel sağlık düzeyiniz hakkında benzersiz bilgiler verebilmektedir. Bu bağlamda, size tavsiyem yediklerinizin içeriğine uygun olarak ter, idrar ve dışkı gözlemleri ile vücudunuzun nasıl tepki verdiğini ve yaptığınız özellikle alkali tarz beslenme ile bu parametrelerde değişim olup olmadığına odaklanmanız. Ayrıca dilerseniz, yaşam tarzınızın organizmanızdaki pH düzeyini merak ediyorsanız idrar pH düzeyinizi ölçtürerek daha niceliksel bir değerlendirme yapabilirsiniz. Çünkü vücutta artan asiditeyi (özellikle beslenme kaynaklı) idrar pH ile belirlemek yaygın bir tanı yöntemidir.

Modern dünyanın beslenme şekli giderek asiditeyi arttırma eğilimindedir. Özellikle paketlenmiş ve işlenmiş yiyecek ve içecekler maruz kalınan asiditeyi dramatik şekilde yükseltmiştir. Bu durumu kırmanın en kolay yolu bu yiyecekleri sınırlamak veya tamamen kesmektir. Alkali beslenme açısından tartışma içermeyen en temel kazanım bu besinleri içermemesi veya sınırlı miktarda içermesidir. Bu durum oldukça pozitif bir bakış açısı olarak düşünülebilir. Ancak, alkali beslenme ile ilgili olarak genel itirazlar arasında tüketilen yiyecek ve içeceklerin iç ortamda dengeleneceği fikridir. Her ne kadar kötü bir fikir gibi görünmese de tüketilen pH oranı düşük asidik yiyeceklerin organizmaya bütüncül olarak fazladan yük ve baskı oluşturacağı gerçeği de akıllarda kalmalıdır. Evet, organizma pH düzeyini dengelemede mükemmele yakın bir potansiyele sahiptir. Ancak, unutulmaması gereken konuların başında bizler yaşlandıkça bu yeteneğimizi tıpkı diğer parametrelerde olduğu gibi yavaş yavaş kaybedeceğimiz gerçeğidir. Bu durum zaman içerisinde yaş aldıkça yüksek asidik yiyecekleri tolere etmek için daha fazla çaba harcayacağımız gerçeği ile bizi karşı karşıya bırakacaktır. Bir örnek verecek olursam, belirli bir süre işlenmiş gıda tükettiğimiz için obez, diyabet, kalp hastalıkları ve kansere yakalanmıyoruz. Bu hastalıkların hemen hepsi belirli genetik temeli olmalarına rağmen uzun dönemde geliştirdiğimiz yaşam davranışlarımız, tercihlerimiz ve çevremiz ile ilişkilidir. Bu bakımından risk düzeyini minimize etmek ve güvenli aralıkta kalmak için yaşamımızın asidite ve alkali dengesini sağlamak için sadece beslenme odaklı değil tüm yaşam süreçlerini optimize edecek şekilde ayarlamaya çalışmak olmalıdır.

Alkali beslenme özelinde benim genel kabulüm evrendeki tüm formların en doğal bileşenlerinden olan pH dengesi gerçeği nedeniyle hayatımız için gerekli ve önemli olduğudur. Ancak, alkali beslenme şeklini güncel manada bir diyet gibi değil bir yaşam tarzı ve farkındalık unsuru olarak kullanmak son derece önemli olacaktır. Bu ne demek? Örneğin belirli zamanlarda asidite oranı yüksek yiyecek ve içecekler tükettiniz bu durum sizi etkilememeli çünkü organizmamız bu durumu birkaç gün içinde siz ekstra bir çaba sarf etmeden regüle edecektir. Ancak burada unutulmaması gereken konu, alışkanlık haline getirdiğiniz yüksek asidite içerikli beslenme şekliniz ne yazık ki belirli bir süre sonra regüle olamayacaktır. Bu kaygıya örnekleyecek olursak şekerli gıdaları birkaç kez tükettiğimiz için diyabet olmuyoruz. Uzun dönemde vücudumuzda artan glikasyon nedeniyle tip 2 diyabet hastası oluyoruz (güncel rakam her 8 kişiden 1’ i diyabet). Bu bağlamda, düşünmemiz gereken sorunsal alkali beslenme işe yarar mı – Yaramaz mı? olmamalıdır. Bunun yerine, asidite oranı yüksek beslenmenin neden olabileceği riskleri minimize etmeye odaklanmak daha faydalı ve etkin olacaktır.

Yüksek Asiditeye bağlı olarak gelişme potansiyeli olan hastalıklar

  • Diyabet
  • Obezite
  • Kalp Hastalıkları (özellikle hipertansiyon)
  • Osteoporoz
  • Kanser
  • Alzheimer
  • Depresyon, Stres ve Anksiyete vb.

Yukarıda belirttiğim bilgilere ek olarak tek başına beslenme alışkanlıkları asidite ile ilişkili değildir. Aynı zamanda, egzersiz türü ve süresi, hava kirliliği, uyku süresi, stres seviyesi gibi faktörlerde vücuttaki asiditeyi arttıran önemli başlıklardır. Bu bağlamda, özellikle egzersiz başlığı oldukça göze çarpan başlıklardan biridir. Son zamanlarda popülaritesi artan yüksek yoğunluklu egzersizlerin (HIIT) toplumun hemen her kesimi tarafından takip edildiği ve bireysel antrenörler tarafından uygulandığı bilinmektedir. Literatür HIIT antrenman uygulamalarının pozitif etkileri yanında bazı riskleri hakkında da bulgulara sahiptir. Bu bağlamda, HIIT antrenmanları vücutta asiditeyi arttırma (yüksek laktik asit çıktısına neden olur) potansiyeli olan uygulamalardır. Organizmamız bu tür antrenmanları tamponlama sistemlerine sahiptir. Ayrıca, bu tamponlama sistemleri artan iş yüküne ve tekrarlama derecesine bağlı olarak kademeli olarak gelişen bir mekanizmaya da sahiptir. Bu nedenle, HIIT antrenmanlarının bireylere özgü ve düzey temelli olarak uygulanması oldukça kritiktir. Çünkü, artan iş/egzersiz yükü vücutta hücre içi pH düzeyini düşürecek ve H+ kaynaklı son ürün olan laktik asit miktarında artışlara neden olacaktır. Dahası, yüksek yoğunluklu egzersizler sırasında baskın enerji yolu olarak kullanılan anaerobik yol nedeniyle şeker yıkımı oksijensiz olarak gerçekleşecek ve serbestlenen H+ iyonları kaynaklı serbest radikal üretimi zirve düzeye yaklaşacaktır. Artan H+ üretimi hızla pH düzeyini düşürüp enerji üretimini yavaşlatacak veya sonlandıracaktır. Serbest radikal artışlarına bağlı olarak, daha sonra bu kararsız radikaller kendilerini eşleyebilmek için hücre zarı, çekirdek ve DNA’ ya saldıracaktır. Tüm tanımlanan bu süreçler genel olarak bireyin güncel fitness seviyesine bağlı olarak farklılaşabilecektir. Ancak, uygun doz ve sürelerde yüksek yoğunluk içeren egzersiz uygulamaları yaşamın devamı için pozitif olabilir. Ancak, uygun olmayan doz ve süreler organizmada artan asidite, serbest radikal artışı ve birikimi gibi faktörler nedeniyle iç dengenin bozulmasına ve kümülatifte toplam sağlığın etkilenmesine neden olabilecektir. Egzersiz ile ilgili ifade ettiğim çıkarımlar benim görece olarak bugüne kadar edindiğim bilimsel geçmişime ait çıkarımlardır. Bu yüzden, birtakım kişiler için spekülatif gelebilir. Ancak, mutlak doğruluk felsefesi açısından bir çıkarım içinde değilim. Bilimsel bilgiyi kendimi haklı çıkarmak veya bilgiyi doğrulamak açısından kullanmıyorum. Bu nedenle bu kelimeleri okuduğunuz şu an bile bu yazdıklarımın böyle olmayabileceği ile ilgili düşünceler ve okumalar içinde olacağım.

Son olarak, belirtmekte fayda gördüğüm bazı başlıklar sıralıyorum. Eğer bu durumlar varsa mutlaka profesyonel bir destek veya danışmanlık almanız daha iyi olacaktır.

  • Durdurulamayan Zamana Bağlı Vücut Ağırlığı Artışı
  • Kilo Vermede Güçlük
  • Sabah Uyanma Güçlüğü ve Enerji Seviyesi Düşüklüğü
  • İnsülin Direnci Başlangıcı
  • Kas Kaybı
  • Genel Yorgunluk Hissi
  • Göbek ve Kalça Bölgesinde Sürekli Artış
  • Kolesterol ve Trigliserit Düzeyinizde Kademeli Artış
  • Sistolik ve Diastolik Kan Basıncınızda Kademeli Artış
  • Kemiklerde ve Dişlerde Hassasiyet
  • Şişkinlik, Gaz ve Sindirim Sorunları vb.

Haftanın Mottosu: “Bilimsel Bilgiye İnanmayın; Eleştirin, Sorgulayın, Yanlışlayın, Değiştirin ve Geliştirin, ….. – MEK”

458 Yorum “SAĞLIĞIN KORUNMASI VE SÜRDÜRÜLMESİ: ALKALİ BESLENME VE ALIŞKANLIKLAR”

  1. Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog centered on the same subjects you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my subscribers would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

  2. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.

  3. I’ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this info So i’m glad to exhibit that I have a very just right uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much definitely will make certain to don?t disregard this web site and give it a look on a constant basis.

  4. Good day I am so grateful I found your web site, I really found you by error, while I was browsing on Askjeeve for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say cheers for a marvelous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent job.

  5. Appreciating the time and energy you put into your website and in depth information you provide. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed material. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

  6. I’m not sure why but this website is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

  7. Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

  8. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the problem solved soon. Cheers

  9. I have been surfing online more than three hours nowadays, yet I never found any fascinating article like yours. It’s pretty value enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made just right content as you did, the net will be much more useful than ever before.

  10. You can definitely see your enthusiasm in the article you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

  11. Whats up this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

  12. I don’t know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your blog. It looks like some of the text on your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This might be a problem with my web browser because I’ve had this happen before. Appreciate it

  13. This is very interesting, You are an excessively professional blogger. I have joined your feed and look forward to in the hunt for more of your great post. Also, I have shared your site in my social networks

  14. Hello would you mind letting me know which hosting company you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price? Many thanks, I appreciate it!

  15. Hi there I am so excited I found your weblog, I really found you by mistake, while I was searching on Bing for something else, Regardless I am here now and would just like to say thanks a lot for a remarkable post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I dont have time to read through it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the awesome jo.

  16. Great article! This is the type of information that are meant to be shared around the web. Disgrace on the seek engines for now not positioning this post upper! Come on over and visit my site . Thank you =)

  17. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

  18. Hi, Neat post. There is a problem with your web site in internet explorer, might check this? IE still is the marketplace leader and a big portion of other folks will omit your great writing due to this problem.

  19. This is the right site for anyone who really wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I personally would want toHaHa). You definitely put a new spin on a topic that has been written about for years. Great stuff, just great!

  20. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday. It will always be helpful to read content from other writers and practice a little something from their websites.

  21. Ищете профессионалов для устройства стяжки пола в Москве? Обратитесь к нам на сайт styazhka-pola24.ru! Мы предлагаем услуги по залитию стяжки пола любой сложности и площади, а также гарантируем быстрое и качественное выполнение работ.

  22. Хотите заказать механизированную штукатурку стен в Москве, но не знаете, где искать надежного подрядчика? Обратитесь к нам на сайт mehanizirovannaya-shtukaturka-moscow.ru! Мы предоставляем услуги по оштукатуриванию стен механизированным способом, а также гарантируем качество и надежность.

  23. Хотите заказать механизированную штукатурку стен в Москве, но не знаете, где искать надежного подрядчика? Обратитесь к нам на сайт mehanizirovannaya-shtukaturka-moscow.ru! Мы предоставляем услуги по оштукатуриванию стен механизированным способом, а также гарантируем качество и надежность.

  24. Appreciating the persistence you put into your site and in depth information you present. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed material. Fantastic read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

  25. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog? My website is in the very same area of interest as yours and my visitors would genuinely benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Thank you!